9. 1. 2024
KUTULU ve Vile Volman

Navštívili jsme Vilu Volman, jednu z nejkrásnějších rezidencí první republiky. Emotivní, plnou výtvarných prvků a barev. Bylo to úžasné!

Nízké světlo naplňovalo velkorysou vstupní halu, paprsky jemně hladily hračky a nám se tajil dech. Ptáčci si užívali výhled do rozlehlého parku a potichu se rozhlíželi. Pak se osmělili a letěli o kousek dál, zkoumat krásu materiálů a překvapivá zákoutí. Chvilku lenošili v budoáru slečny Ludi, pak se vyhřívali na terase, klábosili s koníky a cítili se jako ve filmu – jako by stáli na kapitánských můstcích a pluli na zámořské lodi. Bylo to tak české a zároveň exotické! Vila Volman byla prostě plná překvapení.

•  •  •

Více o Vile Volman:

Impozantní vilu pro Josefa Volmana, továrníka a mecenáše, navrhli mladí avantgardní architekti Karel Janů a Jiří Štursa v letech 1938–1939. Nachází se kousek od Prahy, v Čelákovicích. 

Vila je poctou modernímu bydlení meziválečné doby a je inspirovaná architekturou i myšlenkami Le Corbusiera. S výraznou barevností a výtvarným pojetím se zařazuje do proudu pocitového funkcionalismu. Najdete tu ostré linie i zakřivené stěny s organickými detaily. Interiér je plný luxusních materiálů včetně různých druhů mramoru, chromových detailů a exotického dřeva. A výhledy do okolní krajiny jsou úchvatné v každém ročním období. 

Pan Volman měl také rád labutě. Ty naše, dřevěné, si návštěvu moc užily, a vy si je teď můžete ve vile pořídit a odvézt jako vzpomínku na prohlídku. Je to vážné jedinečný zážitek – tak hurá na výlet!

Foto: Adriána Vančová